TRÄNARFORUM BOSÖN – STOCKHOLMSIDROTTEN 2017

Roar Tangenes och Bodil Aronsson deltog på Tränarforum på Bosön 17-19 november 2017.
Tränarforum, som arrangerades för första gången i helgen på Bosön av Stockholmsidrotten, blev en succé. 108 tränare från Stockholmsdistriktet, samt deltagare från andra distrikt, var på plats under två intensiva och fullspäckade dagar som utgick från #strategi2025
Svensk idrott befinner sig i en häftig förändringsresa som ska möjliggöra så många som möjligt, så länge som möjligt, i så bra verksamhet som möjligt.  Tränarna är viktiga och avgörande för om idrotten ska lyckas med de fem resorna i #strategi2025. Tränarforum är ett avstamp som kommer följas av föreläsningar under våren där den röda tråden kommer vara ett ledarskap utifrån #strategi2025.

– Jag är jättenöjd med helgen. Vi som arrangör ska vara stolta över det vi gjort men det viktigaste är att de på plats var nöjda. De jag pratade med var lyriska, säger Lars Jonsson, ansvarig för elitidrott på Stockholmsidrotten.

Under helgen fick tränarna bland annat lyssna på de senaste rönen inom idrottsträning.

– Barn- och ungdomstränare fick budskapet att vi måste titta på kvalitet. Vi måste lära oss vad vi tränar för, för att orka träna och tävla och att vi tränar rätt, säger Lars Jonsson och fortsätter:

– Ett budskap som är viktigt. I tävling är inte resultatet det viktigaste utan prestationen. Det krävs en systematik och grundkunskaper för att göra rätt som ledare. Vi vill luta oss mot forskning och studier som finns och ge den kunskapen till våra ledare i föreningarna.

Helgens Tränarforum är även en bra mötesplats – som kommer fortsätta under våren.

– Att tränarna får träffa varandra och dela och kunskaper och nätverka med varandra är också en viktig aspekt. Tränarforum Stockholm kommer fortsätta, med frukostseminarium och föreläsningar under våren. Sedan kommer vi säkert ha en träff liknande denna, men det blir tidigast nästa höst, säger Lars Jonsson.

Helgens föreläsare var:

Michail Tonkonogi föreläste i temat: Fysisk träning för barn och ungdom – Vad, hur, när och varför?

Michail är professor i medicinsk vetenskap med inriktning idrottsfysiologi och en av landets främsta experter och forskare inom områdena fysisk träning och hälsa. Han är känd för sitt arbete kring träning för barn och ungdomar och har publicerat åtta böcker och fler än åttio vetenskapliga artiklar och rapporter.

Liselotte Ohlson föreläste om: Vad betyder Strategi 2025 för ungdomsträningen på tisdagar, cupen i helgen och framtida elitidrott?

Liselotte är chef för avdelningen Elitidrottsstöd på Riksidrottsförbundet. Hon har ägnat sig åt elitidrott sedan hon var sex år gammal, även om det de senaste åren är mer strategiskt och organisatoriskt än praktiskt. Liselotte föreläste om begrepp som talang, selektion, ny syn på träning och tävling och hur ungdomsidrott hänger ihop med elitidrott. Allt detta utifrån antagen Strategi 2025.

Jesper Sjökvist föreläste om: Ungdomsprofilen/Rörlighet/Funktion

Jesper är träningsrådgivare på Sveriges Olympiska Kommitté och har jobbat som fystränare och rådgivare i snart 20 år med elitidrottare inom cirka 20 olika idrotter. Jesper presenterade hur ”Ungdomsprofilen” kan användas i utvecklingen av våra unga idrottare i både teori och praktik.

Göran Kenttä föreläste om: Vikten av fysisk och mental förberedelse

Göran är Fil.dr i psykologi, forskar/undervisar inom ämnesområdet idrottspsykologi med inriktning på träningsprocessen ur ett stress- och återhämtningsperspektiv vid GIH, Stockholm.